Terug

Waarom gaan mijn halogeen plafondspotjes aan en uit?

Paul

Ik heb 10 halogeen spotjes in het plafond. Ze worden gedimd met een dimmer. de spotjes zijn 12 V en 50 Watt per stuk. het heeft altijd goed gewerkt.een aantal weken geleden gingen de spotjes spontaan uit om vervolgens 10 minuten later weer aan te gaan. dit heeft zich een aantal keren herhaald. ik heb voor 60 euro een nieuwe dimmer gekocht ( zelfde als de oude)  maar dat mocht niet baten. de medewerker van de bouwmarkt wist mij te vertellen dat de trafo niet toereikend, dit is opmerkelijk want hij heeft het in samenwerking met de dimmer jarenlang goed gedaan. de medewerker adviseerde mij een trafo te kopen die 500 watt aankon. helaas had hij die trafo zelf niet in huis maar die zou ik via internet kunnen bestellen. ik kan zo'n trafo niet vinden op internet en zit nu dus nog steeds met lampen die de hele avond aan en uit gaan ( beveiliging??)

wie kan mij adviseren wat ik moet doen?

is het de trafo?

is het de dimmer?

is het de combinatie?

waarom gaat hij aan en uit?

wat moet ik kopen?

 


4 Antwoorden

Antwoord van Teunissen-Techniek

Combinatie van trafo en dimmer en het totaal vermogen van de lampen


Antwoord van Paul

ja zoiets had ik al begrepen maar welke combinatie moet ik nu hebben?

 

wat zijn de eisen aan de trafo en wat zijn de eisen aan de dimmer? 


Antwoord van ATZ elektra - F de Klein

verdeel de spots over meerdere trafo's , of/en , vervang ze door led , is ff investeren, maar 500watt tegenover 25 ?? watt levert ook op....


Antwoord van Philipsen Elektrotechniek Almere

De transformator gaat thermisch uit( hij wordt te heet. De 50 watt halogeen lampen vervangen door  ca. 6 watt led  en een led dimmer toepassen lampen kosten ca. 23,euro per stuk en een led dimmer ca. 40 euro dus ca. 270 euro  en is ook snel terug verdiend. Elke 2 uur dat de hallogeenverlichting brand kost ca. 0,25 cent.  de led verlichting heeft als vergelijking dan slechts 0,03 cent verbruikt.