Terug

Vonk in behuizing van lichtschakelaar

bas

Hoi,

 

Ik heb een unit met twee lichtschakelaars waarvan 1 een hotelschakeling vormt (met de schakelaar beneden) en de andere schakelaar voor het licht op de vliering is. Nu heb ik kort geleden de schakelaar ff blootgelegd omdat de spagtelputz op onze muur er voor zorgde dat de schakelaar voor de vliering het niet altijd goed deed (ik moest soms erg hard drukken). Dat probleem is wel te verhelpen maar ik zag dat bij het switchen van de andere schakelaar op dezelfde unit (hotelschakeling dus) er een vonk ontstaat wanneer ik het licht aandoe. Het is een pittige vonk die alleen optreedt wanneer ik het licht aan doe. Aangezien ik zelf weinig verstand heb van schakelingen, probeer ik via deze weg een antwoord te vinden op mijn vraag of dit gevaarlijk/abnormaal is?

 

Bedankt,

Bas.


3 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hoi Bas,

 

Dat komt wel voor als er vermogen geschakeld wordt.

Dat wil zeggen veel wattage.

Je kunt met een gewone schakelaar tot 10A schakelen.

Dus die vonk die je ziet is normaal dat heeft elke schakelaar.

Conclusie het is niet abnormaal en niet gevaarlijk.

 

met vriendelijke groet,

 

D van Gils electrotechniek

Dennis van Gils


Antwoord van Elsenga Installatietechniek B.V.

Nou bij het inschakelen? Volgens mij kan je maar beter een nieuwe schakelaar plaatsen de boel zal wel gecorrideerd zijn. Bij het uitschakelen kan ik me wel een vonk voorstellen.


Antwoord van Rodeko Elektrotechniek

Wat de ene een grote vonk vind is voor de andere misschien normaal, beste is om er iemand met wat vakkennis naar te laten kijken en te beoordelen. Zekere voor het onzekere nemen lijkt me.