Terug

Verlichting gang en gehele trappenhuis op 1 groep - mag dat ?

Pat Koster

Mijn nieuwbouwhuis is net opgeleverd. Het blijkt dat de de gang op de begane grond, de overloop 1e verdieping (3 slaapkamers)  en de overloop 2e verdieping/zolder  (2 officiële slaapkamers) allemaal op één groep zijn aangesloten. Bij uitval van deze groep is het gehele trappenhuis dus pikkedonker. Dat lijkt mij onhandig en onveilig. Mag dit zo maar op deze wijze aangesloten worden, of zijn hier normen/wetgeving voor die dit verbieden?  (NEN1010 of Bouwbesluit ?) 

Vriendelijke groeten

P. Koster


1 Antwoord

Antwoord van Inspectieland Elektrotechnische Inspectie

Er zijn geen bepalingen in de NEN1010 (en daarmee het Bouwbesluit die de NEN1010 verplicht) hierover vastgesteld. De aanverwante NPR5310 geeft wel richtlijnen voor het aantal lichtpunten maar het is aan de installateur om deze te verdelen over de groepen en aardlekschakelaars teneinde de installatie overzichtelijk en stelselmatig aan te leggen.

Mijn advies is om eens te kijken naar de groepenverklaring en/of installatietekeningen. Wat zit er nog meer op dezelfde groep aangesloten? Als je daar het risico op overbelasting kunt beperken dan zal het hoogstwaarschijnlijk wel meevallen. Mocht je het fijn vinden dan zou je ook een noodstroomverlichting kunnen plaatsen in het trappenhuis (net als bij bedrijven verplicht is).