Terug

Schokken van de douchekraan, waardoor?

Fleur

Ik krijg een schok van de douchkraan als ik deze aan raak. Dit gebeurt pas als de kraan aan staat, niet bij het opendraaien al. Het water zelf geeft geen schokken. Ik heb al begrepen dat het iets met de aarding te maken heeft. Het vreemde is alleen dat het pas sinds een paar maanden zo is, en daarvoor niet. Hoe kan ik zien waardoor het komt? Wat kan ik er aan doen?


1 Antwoord

Antwoord van Tech Hulp Elektrotechniek

Schokken van de douchekraan is een bekend verschijnsel wanneer de badkamer niet goed is aangelegd. Er kunnen altijd (kleine) spanningsverschillen tussen metalen delen ontstaan. Dat kan veel oorzaken hebben, zoals leidingen die naast elkaar liggen, sleche verbindingen enz. Dat je dat pas voelt wanneer het water loopt, kan komen omdat dan de vloer beter geleidt. 

In een badruimte moeten alle metalen delen die onder spanning kunnen komen staan, zoals waterleidingen, cv-radiator, bad, douchegoot en de badkamervloer deugdelijk met elkaar en met de veiligheidsaarding verbonden worden. Eventueel ook de wasmachine en/of andere elektrische apparatuur. Dit heeft tot gevolg dat de spanning van al die zaken gelijk is aan elkaar en je bij problemen geen schok krijgt.