Terug

Krachtstroom, aantal aansluitingen per groep

erik

In mijn werkplaats zit op dit moment 1 kracht groep met 2 aansluitingen er achter. Inmiddels heb ik meer aansluitingen nodig. Hoeveel aansluitingen mag ik maken per groep? Ik heb eventueel een hele nette 4 groeps kracht kast uit een voormalige melkstal. Kan ik deze gebruiken om meer aansluitingen netjes aan te leggen en welke "rekenregels" inzake capaciteit en afzekering zou ik dan moeten hanteren? Met vriendelijke groet, Erik


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Het aantal is niet belangrijk . Wel de belasting per groep , de gelijktijdigheid, en de totale belasting van de voedingskabel van de krachtkast.

Voorbeeld : voeding krachtkast  3 x 35 A ( de voedingskabel moet hier wel op berekend zijn; lengte en dikte van de kabel bepalen ruwweg de maximale stroom).

4 x afgaande krachtgroepen , gezekerd per groep 3 x 16 A.

De maximale belasting van de 4 afgaande krachtgroepen  mag samen niet groter zijn dan 3 x 35 A.

Bij een gelijktijdigheid van 100 % betekent dit dat de 4 krachtgroepen volledig belast zijn . Dit vraag een totale stroom van 4 x 3 x 16 = 3 x 64 A. Dit is te hoog voor de voeding van 3 x 35 A (64 -35 = 29 A te veel stroom per fase). De 4 krachtgroepen mogen dus wel afgezekerd worden met 3 x 16 A, maar niet alle 4 tegelijk vol worden belast . In de praktijk is dat meestal ook niet het geval.

 

Hoe te werk te gaan :

 

- bepaal de totale belasting

- bepaal de gelijktijdigheid

- bepaal de hoofdzekering van de krachtkast

- bepaal de zekering van de diverse afgaande groepen

- leg de installatie aan

 

U kunt ook een lijst met gegevens sturen dan kijken wij wel of het klopt en wat er mogelijk is.

 

Groet, Hein Heezemans.