Terug

Kan een perilex stopcontact op 2 aansluitingen?

Stefano

Goedendag,

ik had een vraag over mijn perilex aansluiting in de groepenkast deze is  aangesloten op 2 groepen met 1 schakelaar , heb ik nu een 2 fase aansluiting of 1 fase aansluiting.  Op internet lees ik vaak een normaal stopcontact is 1 fase en een perilex stopcontact is een 2 of 3 fase aansluiting . Als ik deze stopcontact meet kom ik op 2 meetpunten uit op beide 130 V kan dit ?

Ik heb al jaren een keramisch fornuis op deze groep met aansluitwaarde 8700 W deze werkt prima nooit problemen mee gehad. Alleen willen wij nu een ander fornuis (inductie) die hebben een veel hogere aansluitwaarde , bij sommige wordt aangegeven dat deze ook op een 2 fase aansluting aangesloten kunnen worden . wat zijn hier de voor en nadelen van ?

 

mvg Stefano 


1 Antwoord

Antwoord van Bakker&Kors Elektrotechniek

Een inductiekookplaat met max vermogen van 7400W kan op een kookgroep aangesloten worden (dubbele 1 fase groep 230V) en kan de aansluiting van het nutsbedrijf 1 fase 35A volstaan mits er niet te veel apparaten tegelijk worden ingeschakeld want je hebt maar =8,05kW beschikbaar.

Bij een zwaardere inductieplaat dien je over een 3 fasen aansluiting van het nutsbedrijf te beschikken en moet de groepenkast ook 3 fasen uitgevoerd zijn. De aansluiting van het nutsbedrijf is in dit geval 3x25A en het max af te nemen vermogen is dan 17,3kW.

In verband met selectiviteit dient de max zekering naar de inductieplaat 3x16A te zijn. max vermogen 11kW

Zowel de dubbele 1 fase (7400W) als de 3 fasen aansluiting (11kW) sluit je aan met een perilex wandcontactdoos en een 5 aderige kabel.

 

m.v.g.

Cor

Bakker&Kors Elektrotechniek