Terug

Kan een keramisch fornuis aangesloten worden op 2 fase?

Danielle

Mijn elektrische fornuis (kookplaat en oven in 1 apparaat) zit aangesloten op een 2 fase periflex aansluiting. Dit werkt al jaren goed. Nu wil ik mijn fornuis vervangen door een ander apparaat (keramische kookplaat + oven). Nu blijk ik daar opeens een 3 fase (krachtstroom) aansluiting voor te moeten hebben. Is dat zo? Kan het nieuwe apparaat niet hetzelfde aangelosten worden als het oude?

 

Groeten,

 

Danielle


1 Antwoord

Antwoord van Tech Hulp Elektrotechniek

Ik ga er van uit dat u een 1-fase aansluiting hebt. 2 fasen aansluiting kan alleen maar wanneer u al een 3 fasen-installatie hebt.

In dat geval wordt er doorgaans een dubbele (2x16A) groep gebruikt voor kookplaten. Als de hoofdzekering van de netbeheerder voldoende is, minimaal 35A, dan kunt u in theorie een kooktoestel maximaal met 2x 16 x 230= 7360 W belasten. In de praktijk is dat meer dan voldoende en is een krachtaansluiting overbodig. 

De bedrading op het aansluitsnoer is wel sterk verschillend bij de diverse aansluitingen en kan aanleiding geven tot gevaarlijke situaties. Laat dit altijd door een erkend vakman aansluiten.