Terug

Hoeveel volt staat er op de face van een 380 aansluiting?

Ad

Aan een oude groepenkast hangen 6 kleine kabels en een dikke. waarbij bij de dikke kabel 3 grote smeltzekeringen onder zitten, deze dikke kabel gaat naar een andere meterkast waarbij twee aardlek en een hoofdschakelaar zijn gemonteerd, verder in die groepenkast zijn twee groepen gemonteerd die 220 volt instalatie voeden.dit is voor een lamp te laten branden en een booilertje in een keukenkastje. Mijn vraag is hoeveel voltage staat er op een face draad van de naar mijn mening  drietachting kabel en waarom zitten er twee aardlek in de tweede groepenkast gemonteerd?


1 Antwoord

Antwoord van Delsing Elektrotechniek

Beste Ad,

 

Op de dikke kabel die met de smeltzekeringen is verbonden staat tussen de nul (blauw) en de fase (aangesloten op de smeltzekering) 230 volt. Tussen de fases onderling staat 400 volt.

 

De andere meterkast is voorzien van 1 hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars. Dit is voorschrift volgens de huidige NEN- normen. Achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen aangesloten zijn, maar in dit geval zijn het dus slechts 2 groepen. Er mogen dus maximaal 6 groepen bij worden gemaakt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Dominique Delsing