Terug

Hoe sluit ik deze schemerschakelaar aan?

Aad

Goedemiddag,

 

Hierbij heb ik een vraag over hoe een nieuwe schemerschakelaar aan te sluiten. Op de bijgevoegde foto's is foto 1 de huidige schakelaar (defect) en foto 2 is de nieuwe schakelaar. Foto 3 is een schema hoe de nieuwe schakelaar dient te worden aangesloten. Verder staat er in de gebruiksaanwijzing de volgende tekst:

 

"Standaard is er een brug voorgemonteerd van L naar D2, waardoor het relais via de phase 230Volt potentiaal krijgt. Indien een andere spanning of signaal moet worden door geschakeld dient deze brug verwijderd te worden zodat het relais potentiaal vrij is. Voor installatie gemak is het aansluitblok voorzien van een dubbele nulaansluiting zodat er een complete voeding naar het verlichtingsarmatuur kan worden verzorgt. Deze extra nul aansluiting is niet verplicht en kan ook elders in de installatie worden aangelegd".

 

Bovenstaande had ook in het chinees erbij kunnen staan, want dat begrijp ik toch ook niet (;-

 

De schakelaar zal drie verlichtingsarmaturen en een buitenstopcontact schakelen (wat nu door de oude wordt gedaan). Wie kan mij uitleggen welke kleur draad op welke plaats aan te sluiten? Hierbij alvast mijn hartelijke dank voor de genomen moeite.

 

Mvg Aad


1 Antwoord

Antwoord van EDM-Techniek

Beste Aad,

 

aansluiten volgens schema 1:

 

bruin op L

blauw op N

zwart op D1  (deze zwarte draad gaat vervolgens naar de lampen / stopcontact)

 

De draad van lamp/stopcontact, naar N mag je ook onderbrengen elder in een lasdoos

 

m.vr.gr.

 

Henk Damen

EDM-Techniek