Terug

Aansluiting nieuwe oven 8000 watt op 2 nieuwe groepen?

Martin van Tilburg

Nieuwe oven gekocht. Met 6 gaspitten. Electrische oven. Dacht even, stekker is het stopcontct en klaar.

Zat geen stekker bij. Schema erbij gepakt. Mijn hemel. Vraagt maar liefst bijna 8000 Watt. Rond gevraagd. 5 aderige kabel door 19 mm buis en periflex stoptcontact en aansluiten op 2 nieuwe groepen.

Dat laatste kan niet, want kastje zit vol. 5 zekeringen. 2 zwart met aarde. 3 groen met aardlekschakelaar.

Mijn vraag: de 3 groepen groen staat bij elkaar niet veel op. Misschien 10 lampen bij elkaar. Kan ik de naar een groep brengen en de andere 2 groepen voor de oven gebruiken? En moet het persee een periflex stopcontact zijn of kan ik ook voldoen met 2 opbouw stopcontacten, waarover ik de 2 groepen verdeel?En moeten die geaard zijn indien ik ze aansluit op die 2 groepen die over een aardlekschakelaar beschikken? Indien nee kan ik de aansluiten op de aarde van de andere 2 groepen(zwart) en slaat de aardlekschakelaar dan toch gewoon uit? Bedankt vast.

Martin van Tilburg


4 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte heer van Tilburg.

 

Ik raad u ten zeerste aan om naast de bestaande groepenkast een 2e kastje te plaatsen met daarin de zg fornuisgroep en de oven dmv een perilex contactdoos een te sluiten.

Het vermogen van de oven is dermate groot dat een normaal stopcontact mogelijk problemen gaat geven en de kans op sluiting of brand niet uitgesloten is.

Vr. Gr.

 

Edward Warmerdam

Warmerdam Lichtwerk

06-83250508 


Antwoord van Philipsen Elektrotechniek Almere

Geachte heer van Tilburg.

 

Ik raad u aan om naast de bestaande groepenkast te vernieuwen daar uw huidige zekeringkast minimaal 20 jaar oud is. De zekeringkast heeft 1 aardlekschakelaar( mag niet meer met de huidige normen om dat bij uitval het hele huis, op wat apparaten na, in het donker staat ) De kookgroep moet in 1 keer uit te schakelen zijn. Alle groepen moeten sinds 2001 achter een aardlekschakelaar zitten dus ook de zg fornuisgroep.

Uitzondering is dat het niet hoeft bij direct aangesloten apparatuur; als het fornuis met kroonstenen  vast is aangesloten hoeft dat niet. U moet wel even checken hoe zwaar de hoofdzekering is. De oven gebruikt bij volledig in bedrijf  34A. als je daar koffie bij gaat zetten ga je al snel over de grens van de hoofdzekering.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Philipsen 

Philipsen Elektrotechniek Almere

phea.nl 


Antwoord van mijn elektricien

deze oven moet op U380V 3 keer 25A


Antwoord van Martin van Tilburg

Idereen bedankt voor jullie reactie. Ik weet voldoende. Het wordt geen kluswerk voor mijzelf.

Ik ga een prof. inschakelen.