Terug

230v~ en perilex?

MartijnT

LS,

 

Nu heb ik zojuist een kooktoestel aangeschaft met een aansluitwaarde van 9kW. Dit toestel werd vanuit de winkel geleverd met een 3 aderige kabel (dikte is volgens mij 6mm^2) en is aangesloten volgens een 230v monofasisch schema.

Over mijn aansluiting weet ik het volgende:

- In de meterkast zit een kookgroep met 4 aaneengesloten schakelaars, waarop staat 400v (door gebrek aan apparatuur kan ik dit niet nameten)

- in de perilex wcd (16A) zie ik 2 blauwe kabels links- en rechts boven en 2 bruine kabels links- en rechts onder (dit lijkt 2x230v?)

Ik heb de 3-aderige kabel van mijn kooktoestel aangesloten middels een perilexstekker, blauw op linksboven, bruin op linksonder en geel-groen op aarde. Als ik het apparaat inschakel, lijkt alles te werken (heb getest op 6200W, maar nog niet op 9000W). 

 

Wat is uw advies?

 

Met hartelijke groet,

 

Martijn


1 Antwoord

Antwoord van Bakker&Kors Elektrotechniek

Hallo Martijn,

 

In de meterkast zit een 3 fasen aansluiting (kookgroep) van 3x400V/16A

De aansluiting (perilex wcd (16A) met 2 blauwe en 2 bruine draden en gn/gl is aangesloten als zijnde 2x230V.

De oven van 9kW is aangesloten met een 3 aderig snoer 1x230V.

 Er zijn meerdere manieren om deze oven aan te sluiten maar er is eigenlijk maar 1 keuze de juiste ter voorkoming van overbelasting van de hoofdzekeringen van het nutsbedrijf en de automaten in de groepenkast

Ik adviseer je het volgende te doen. Neem een installateur in de hand.

Te kiezen voor een 3 fasen aansluiting, de bedrading van de 4polige automaat in de meterkast naar de perilex als 3 fasen aan te sluiten en het snoer van het kooktoestel te vervangen door een 5 aderig snoer en de aansluiting in het kooktoestel aan te passen naar 3 fasen.

Op deze manier worden de fasen gelijk belast en gebruik je max 13A per fase.

Een alternatief is 2x 230V over 2 fasen maar dan wordt per fase ruim 19A gevraagd en kan bij max gebruik de automaat eruit gaan.