Terug

1X10.2KW perilex aansluiting splitsen in 1X7400W en 1X2800W?

Echelon

17 jaar geleden heeft de installateur een aparte krachtgroep aangelegd (http://tinyurl. Com/oc4ngr2) t. B. V. Een gecombineerde elktr. Kookplaat en oven (10. 2KW). De kookplaat en oven hebben een gezamenlijk bediening met 1 electrische aansluiting die is aangesloten op 1 perilex wcd (3X400V).

Voornoemde combinatie wordt vervangen door een inductiekookplaat (7400W, zie http://tinyurl. Com/nb6cxvp) en een elktr. Oven (2800W) en hebben ieder een eigen electrische aansluiting. Dat betekent dat naast de huidige perilex aansluiting voor de inductiekookplaat een extra wcd (met randaarde) voor de de oven (1X230V) geplaatst moet worden.

De fabrikanten van inductiekookplaten (>3500W) leveren geen snoer en stekker. Zij verwijzen voor de aansluiting naar een erkende electricien. De 2 installatiebedrijven die ik voor een prijsopgaaf via email heb benaderd, hebben (nog) niet gereageerd.

De vraag is of ik de inductiekookplaat en oven zelf kan aansluiten. Daarvoor heb ik de bijdragen in http://tinyurl. Com/owmok3f  http://tinyurl. Com/l9q2ev5 en http://tinyurl. Com/ocp58dl gelezen.

De inductiekookplaat kan worden aangesloten op de huidige perilex wcd (L1, L2, N en PE). Kan ik dan de oven op een aparte wcd, naast de perilex wcd, aansluiten op de overgebleven L3, zelfde N en PE van de perilex? Makkelijker is de netsnoer van de oven (geleverd zonder stekker) monteren in de perilex male van de inductie kookplaat, maar dat is formeel niet toegestaan vrees ik. Mocht voorgaande uberhaupt niet kunnen dan verneem ik dat graag...


2 Antwoorden

Antwoord van Dekker Elektrotechniek B.V. Zwaag

goedendag Echelon,

Je mag geen 2 verschillende groepen aansluiten op 1 kabel (oven en kookplaat) dan moet je (of wij) voor de oven een niewe kabel aanleggen naar de groepenkast. En daar moet dan een eigen groep voor worden gemaakt. Maar voor vragen kan er altijd gebeld worden.

Mvgr. Maarten IJff 


Antwoord van Echelon

Goedendag,

Niet lang na het plaatsten van mijn vraag heb ik een power splitter gekocht (http://tinyurl.com/njmzqqm) en daarop mijn inductiekookplaat (Max. 7400W) en elktrische oven (Max. 2800W) aangesloten op de bestaande perilex wandkontaktdoos.

De power splitter splitst een 3 fasen aansluiting (3X16A) in 1X2 fasen (2x16A) en 1fase (1X16A). Na bijna een half jaar gebruik heb ik geen enkel probleem ondervonden.

Mvg. Wouter Smaal